Compendium Viewpoints și Compoziție.

Viewpoints este o metodă de lucru pentru actori și artiști de teatru care dezvoltă relația fiecăreia/ fiecăruia cu ceilalți și cu lumea înconjurătoare. Accentul este pus pe conștientizare, prezență și interacțiunea cu ceilalți din spațiul de joc (și pe spațiul de joc în sine). Mai degrabă decât o serie de exerciții fixe sau posturi corporale, metoda Viewpoints constă în trezirea unei conștiințe a calităților specifice prezenței în timp și spațiu și răspunderea la acestea, de obicei cu ajutorul improvizației.

Metoda Viewpoints este în principiu o experiență foarte fizică și practică pentru actori și exercițiile ar trebui organizate sub forma unui atelier într-un spațiu fizic adecvat. Din cauza restricțiilor cauzate de pandemia Covid-19, suntem nevoiți să organizăm atelierele în mediul online. Astfel, forma de lucru se va schimba dintr-un atelier fizic într-o serie de prelegeri și discuții coordonate de actorul norvegian Per Bogstad Gulliksen.

Persoanele selectate în urma open-call-ului realizat de Platforma de Teatru Politic 2021-2022 – absolvenți și absolvente, din ultimii trei ani, de actorie, regie și scenografie – au participat în lunile iulie-august 2021, la două sesiuni de ateliere online formate dintr-o serie de prelegeri și discuții coordonate de actorul norvegian Per Bogstad Gulliksen din partea companiei Morten Bruun. Atelierele au fost axate pe metodele Viewpoints și compoziție.

Viewpoints este o tehnică de compoziție şi o metodă de antrenament pentru actori care dezvoltă relația cu corpul și spațiul, controlul asupra mișcării și gestului, prezența în scenă și capacitatea de reacție, dezvoltată de artista de teatru și dans Mary Overlie în anii 1970.

Primul atelier s-a desfăşurat în perioada 5-9 iulie 2021, iar al doilea pe 23-27 august 2021. Programul atelierelor:

Prima serie de prelegeri:

Ziua 1) Prelegere despre istoria și dezvoltarea punctelor de vedere (Viewpoints)

Ziua 2) Puncte de vedere fizice în punctele de vedere ale timpului

Ziua 3) Puncte de vedere fizice în punctele de vedere ale spațiului Ziua

4) Cum se începe - Introducere în punctele de vedere individuale Ziua

5) Puncte de vedere Lucrul cu muzica

A doua serie de prelegeri:

Ziua 1) Prelegere despre Compoziție

Ziua 2) Compoziție pentru realizarea lucrării originale

Ziua 3) Cum să discutați lucrările de compoziție într-un grup

Ziua 4) Compoziție și arte conexe

Ziua 5) Puncte de vedere în locuri neașteptate

Atelierele fac parte din programul „Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


română
Producții noi
Program
The Protocols
Matern
Apariții Media
Contact
Tabu
english
Originea Lumii
Lucrător Universal
Capete înfierbântate 2020
SubPământ
Atelier
'90
Content for New header Tag Goes Here

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.