Proiectul „Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022” își propune facilitarea accesului la cultură și dezvoltarea capacității de (auto)reprezentare prin teatru pentru grupuri și categorii marginalizate din punct de vedere social, economic și cultural. Proiectul are mai multe direcții: difuzarea și jucarea a 34 de reprezentații ale spectacolelor din Stagiunea de Teatru Politic; realizarea a trei ateliere de cercetare și trei spectacole noi, produse în parteneriat cu organizații din Zalău, Turnu-Măgurele și Bârlad, coordonate de Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu și David Schwartz; organizarea unor ateliere online pe metodele Viewpoints și compoziție, realizate de actorul norvegian Per Bogstad Gulliksen. Proiectul se desfășoară în perioada mai 2021 - octombrie 2022.

Stagiunea de teatru politic se desfășoară din septembrie 2021. Spectacolele noi au premierele în octombrie 2021 (Irina Gâdiuță, Zalău), aprilie 2022 (Bogdan Georgescu, Turnu-Măgurele), septembrie 2022 (David Schwartz, Bârlad). Spectacolele sunt realizate împreună cu comunitățile locale din orașele respective, pornesc de la istorii și probleme documentate pe plan local și abordează tematici legate de intersecția între diverse forme de oprimare și marginalizare (sărăcie, discriminare, acces redus la educație și cultură). Cele trei spectacole se vor juca și în orașe mari din proximitate (Iași, Craiova, Cluj) și în București.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu compania norvegiană Morten Bruun, care a colaborat și la Platforma de Teatru Politic 2015. Parteneriatul constă în organizarea și susținerea a două ateliere online de Viewpoints și compoziție, realizate de actorul norvegian de teatru și film Per Bogstad Gulliksen, și adresate actrițelor și actorilor implicați în proiect, care participă ulterior la documentare, ateliere și realizarea celor trei producții noi de teatru politic.

Echipa implementare proiect: Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu, Nicoleta Ionescu, Carmen Lopăzan, Adina Marincea, Monica Marinescu, Katia Pascariu, Cătălin Rulea, David Schwartz.

Parteneri și colaboratori: Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul Evreiesc de Stat din București, Centrul Național al Dansului din București, Reactor de Creație și Experiment Cluj-Napoca, Compania Morten Bruun Norvegia, Asociația Constantin Hamangiu Bârlad, Asociația Urbanium Turnu Măgurele, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Baricada, CUTRA, Scena9.

Persoană de contact Perifeeria – Platforma de Teatru Politic 2021-2022: Nicoleta Ionescu teatrupolitic@gmail.com.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 900.405,9 lei (182.972,14 euro).  

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.  

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


română
Producții noi
Program
The Protocols
Matern
Apariții Media
Contact
Tabu
english
Originea Lumii
Lucrător Universal
Capete înfierbântate 2020
SubPământ
Atelier
'90
Content for New header Tag Goes Here

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.